Over genealogie

Oude akten lezen

Voor gegevens van voor 1811 kan men in veel plaatsen terecht in doop-, trouw en begraafboeken. Vaak zijn deze boeken “geklapperd”, wat zoveel wil zeggen als dat de gegevens alfabetisch en chronologisch zijn te raadplegen in een modern handschrift. Soms wil men echter het origineel raadplegen om een gegeven te controleren, of is men gedwongen originelen te ontcijferen bij gebrek aan bewerkingen. Ook kan het soms noodzakelijk zijn om notariële akten te bestuderen omdat evenvoudig weg andere gegevens ontbreken. Ook kunnen dergelijke akten soms familieverhoudingen verduidelijken, door vermelding van aanduidingen als broer, zus, oom, etc.

Voor het verhelderen van de familieverhoudingen heb ik een aantal akten bestudeert uit de periode 1590 – 1671. Met name de akten uit het einde van de 16e eeuw zijn bijzonder moeizaam te lezen. Het handschrift is erg onduidelijk, en er wordt om papier te sparen veel met afkortingen gewerkt. Hieronder zullen enige van de resultaten gepresenteerd gaan worden. Kopieën van de originelen zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Naast een bijdrage in een beter inzicht in de familieverhoudingen kunnen dergelijke akten ook en beeld geven van het leven in die tijd, en de status van de familieleden. Denk daarbij aan testamenten en huwelijkse voorwaarden. Daarnaast kan het ook heel vermakelijk zijn om bijvoorbeeld een akte naar aanleiding van een vechtpartij te bestuderen.

Links

Andere website met gegevens over Kelfkens:

Zuid-Afrikaanse tak (engels) door Renus C Kelfkens (momenteel woonachtig in de VS)

Stamboom gegevens verzameld door Jean Kelfkens

Overzicht Kelffken in Nijmegen door HendrikJan Hoffman

Bronnen:

Overzicht Archieven

Overzicht digitale bronnen

 

Over Genealogie:

Genealogie startpagina

Wikipedia definities